Minőségirányítási rendszerünk
2020-03-05
Mind

Mérnökgeodéziai tárgyú konferenciák dokumentumai – Tengelic 2004-2011

Mérnökgeodézia feladataihoz tartozó gyakorlati tapasztalatokra épülve Tengelicen az Orchidea Hotelben 2004-2011 között továbbképzési és konzultációs céllal megrendezésre kerültek az Építési geodézia a gyakorlatban című konferenciák.

Az első konferenciát az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. hívta életre 2004-ben az erőmű beruházásának és üzemeltetésének eltelt 30 évét összefoglaló rendezvénnyel. A helyszínt az Atomerőmű Tájékoztató és Látogató Központja és Tengelicen az Orchidea Hotel biztosította.

A 2004-2011 között szervezett konferenciák megrendezését 2005-től a Paksi Atomerőmű Zrt. szakmai támogatása mellett a TMMK Geodéziai és Geoinformatikai Tagozat Szakcsoportja vállalta fel. A megrendezésre került konferenciák előadásait és kiegészítő dokumentumait összegyűjtöttük és az előadók engedélye alapján biztosítjuk az érdeklődő kollégák számára honlapunkon keresztül igénylő bejelentkezés alapján.

A szakmai találkozások, az emlékek felelevenítése, a tapasztalatok áttekintése a szakmai rendezők számára megerősítették a gondolatot, hogy a szakterület számára hasznos lenne a rendezvény visszatérő megszervezése. Az akkor még csak várt EU-s  fejlesztések, beruházások várakozásaink szerint megfogják növelni az igényt a mérnökgeodézia szakterületet képviselő szakemberek felé.

Ez a várt feladatnövekedés azóta valóság lett, egyre több mérnökgeodéziai tevékenységet igénylő számos beruházással. Azonban látni kell azt is, hogy a rendeleti szabályozás ezen a területen nem a geodézia tervező mérnököt, hanem a felelős műszaki vezetőt tette megkerülhetetlen részvevővé a folyamatban.

Ennek vonzatai a tervezési folyamat komplex informatikai megoldásai, sokkal több kompromisszummal a mérnökgeodéziai szakterület felé.  A szakterületet érintő rohamos technológiai fejlődésnek csak akkor lehet megfelelni, ha a tudásunkat folyamatosan igyekszünk szinten tartani a lehetőségeink szerint.

Az érvényben lévő szakterületi szabályozások,  szabványok folyamatos megújítása és korszerűsítése változatlanul szükségessé teszi a tapasztalatok összegzését, elemzését a kapcsolódó szakterületek és szabályozásainak figyelembe vételével együtt. Folyamatosan eltolódtak a súlyponti kérdések a rendeleti változásokat figyelve, amelyek nem mindig találkoznak a geodéziai szakmagyakorló tervező mérnökök, technikusok  javaslataival sajnos.

A geometriai rend biztosítása magába foglalja a tervezés, létesítés és a megvalósult állapot felmérésének geodéziai, jellemzően mérnökgeodéziai részfeladatainak összehangolt alkalmazását. Lényegesen túlmutat a szakterület tevékenységi területén, beleilleszkedve a mérnöki tevékenységek közé, alkalmazva a kor technikai és technológiai lehetőségeit is. Az elvárás egyre inkább azoknak a technológiáknak a használata, amelyek betudnak épülni ezekbe a folyamatokba.

A mérnökgeodéziai szakmai konferenciák folyamata 2011-től minden évben a MMK Geodéziai és Geoinformatikai Tagozata szervezése alapján töretlenül folytatódnak BME Általános és Felsőgeodézia Tanszéke támogatásával és helyszínével. http://www.mmk-ggt.hu/