Minőségirányítási rendszerünk
2020.03.05.
Minőségirányítási rendszerünk
2020.03.05.

Mérnökgeodéziai tárgyú konferenciák dokumentumai – Tengelic 2004-2011

Építési geodézia konferenciák

Mérnökgeodézia feladataihoz tartozó gyakorlati tapasztalatok Tengelicen az Orchidea Hotelben 2004-2011 között. A továbbképzési és konzultációs céllal megrendezett Építési geodézia a gyakorlatban című konferenciák emlékei visszaköszönnek napjainkban is.

Az első konferenciát az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. hívta életre.  2004-ben az erőmű beruházásának és üzemeltetésének eltelt 30 évét összefoglaló rendezvény volt a  kezdet. A helyszínt az Atomerőmű Tájékoztató és Látogató Központja és Tengelicen az Orchidea Hotel biztosította.

A 2004-2011 között szervezett konferenciák megrendezését 2005-től a Paksi Atomerőmű Zrt. szakmai támogatása mellett a TMMK Geodéziai és Geoinformatikai Tagozat Szakcsoportja vállalta fel. A megrendezésre került konferenciák előadásait és kiegészítő dokumentumait összegyűjtöttük és az előadók engedélye alapján biztosítjuk az érdeklődő kollégák számára honlapunkon keresztül biztosítjuk igénylő bejelentkezés alapján.

Az akkor még csak a várt EU-s  fejlesztések, beruházások várakozásaink szerint megfogják növelni az igényt a mérnökgeodézia szakterületet képviselő szakemberek felé. Napjainkban egyre több területen látszanak ez már valósággá vált, egyre növekszik az igény erre a mérnöki szolgáltatásra.

 

A várt feladatnövekedés valóság lett, egyre több mérnökgeodéziai tevékenységet igénylő számos beruházás indult el napjainkra. Azonban látni kell azt is, hogy a rendeleti szabályozás ezen a területen nem a geodézia tervező mérnököt, hanem a felelős műszaki vezetőt tette megkerülhetetlen részvevővé a folyamatban, de nélkülözhetetlen résztvevő a geodéziai tervező mérnök is.

Szakmai továbbképzések fontossága

A tervezési folyamat komplex informatikai megoldásai, komoly kihívásokat jelentenek, ha lemaradunk tudásunkkal ebben a folyamatban. A kihívások egyre növekednek a mérnökgeodéziai szakterület felé.  A rohamos technológiai fejlődésnek csak akkor lehet megfelelni, ha folyamatosan igyekszünk szinten tartani a szakmai ismereteinket, gyakorlatunkat.

Az érvényben lévő szakterületi szabályozások,  szabványok folyamatos megújítása és korszerűsítése változatlanul szükségessé teszi a tapasztalatok összegzését, elemzését a kapcsolódó szakterületek és szabályozások figyelembe vételével.

Tervezési folyamat és mérnökgeodézia 

A geometriai rend biztosítása magába foglalja a tervezés, létesítés és a megvalósult állapot felmérésének geodéziai, jellemzően mérnökgeodéziai részfeladatainak összehangolt alkalmazását. Lényegesen túlmutat a szakterület tevékenységi területén, illeszkedve a mérnöki tevékenységek közé, alkalmazva a kor technikai és technológiai lehetőségeit is. Az elvárás egyre inkább azoknak a technológiáknak a használata, amelyek betudnak épülni ezekbe a folyamatokba.

Továbbképzési helyszínek 

A mérnökgeodéziai szakmai konferenciák folyamata 2011-től minden évben a MMK Geodéziai és Geoinformatikai Tagozata szervezése alapján töretlenül folytatódnak BME Általános és Felsőgeodézia Tanszéke támogatásával és helyszínével. http://www.mmk-ggt.hu/  .A jelenlegi pandémia helyzetben az online képzések sikeres megrendezése egyre szélesebb palettát nyitott a Tagozat megyei szakcsoportjainak szervezése alapján is , amit célszerű kihasználni, mert mindig érvényes a mondás. „A tudás hatalom!

A mérnökgeodéziai konferenciák előadásai, – amelyet online módon több mint száz regisztrált résztvevő látott a helyszínen lévőkön kívül -, nagyon jól mutatták a szakterületen alkalmazott technológiák fejlődését a napi gyakorlatban.  Elérhetők a Magyar Mérnöki Kamara Geodéziai és Geoinformatikai Tagozat (mmk-ggt.hu) oldalon.

Verified by MonsterInsights